MOTAC Hargai Bantuan Pemerkasa Untuk Bantu Sektor Pelancongan Dan Kebudayaan

By TIN Media | Bahasa Malaysia Published 2 weeks ago on 2 June 2021
Read News

KUALA LUMPUR :

Kerajaan sentiasa prihatin dalam memastikan semua pihak yang berada dalam rantaian ekonomi terutama berkaitan dengan sektor pelancongan, seni dan kebudayaan diberi perhatian sewajarnya.

Usaha ini juga sedikit sebanyak membolehkan penggiat industri pelancongan dan budaya meneruskan kelangsungan perniagaan mereka serta dapat mengekalkan tenaga kerja di sektor masing-masing.

Justeru, pihak Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC),  berterima kasih kepada  Perdana Menteri, Tan Sri Dato’ Haji Muhyiddin bin Haji Mohd. Yassin yang memperuntukkan sejumlah dana sebagai inisiatif terkini dalam membantu meredakan cabaran yang dihadapi penggiat industri pelancongan dan kebudayaan semasa pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pada masa ini.

Inisiatif ini menunjukkan komitmen kerajaan atas setiap keluhan rakyat dalam rantaian ekonomi sektor pelancongan dan kebudayaan yang terjejas akibat wabak pandemik COVID-19.

Melihat kepada keadaan semasa, MOTAC akan terus meningkatkan kerjasama dengan penggiat industri pelancongan dan kebudayaan menerusi sesi libat urus dalam tempoh dua minggu ini, sebagai persiapan sekiranya PKP dilanjutkan. Ini bagi mengenal pasti bentuk bantuan lain yang diperlukan golongan sasar sekaligus meningkatkan keberkesanan penyaluran fiskal kerajaan secara ‘bottom to top’.

Dalam tempoh yang sama juga, MOTAC akan memastikan penyelarasan dan pemantauan terhadap pelaksanaan PEMERKASA  akan berjalan dengan lancar agar semua penggiat industri dapat dibantu segera dan mendapat manfaat daripada bantuan tersebut.

PEMERKASA untuk sektor pelancongan dan kebudayaan yang dapat dimanfaatkan oleh semua penggiat industri yang terlibat adalah seperti berikut:

1)  Bantuan khas secara one-off sebanyak RM500 ringgit kepada 17,000 ribu pemandu pelancong berdaftar, 4,000 bas persiaran berdaftar, pemandu teksi, kereta sewa, bas sekolah, dan e-hailing melibatkan peruntukan berjumlah RM68 juta.

2) Melanjutkan pemberian diskaun bil elektrik sebanyak 10% selama 3 bulan tambahan antara bulan Julai hingga September 2021 kepada pengendali hotel, agensi pengembaraan dan pelancongan, premis dan kompleks membeli-belah, pusat-pusat konvensyen, taman tema dan pejabat syarikat penerbangan tempatan.

3) Pemberian potongan khas kepada pemilik bangunan dan ruang perniagaan yang menawarkan pengurangan sewa premis perniagaan.

4) Pengecualian cukai pelancongan dan cukai perkhidmatan ke atas penginapan yang disediakan oleh pengendali hotel masih berterusan dan dilanjutkan sehingga 31 Disember 2021.

5) Skim Rehabilitasi Sewa Beli Bas dan Teksi dengan nilai peruntukan RM1 bilion. Melalui skim ini, pengusaha bas dan teksi yang layak boleh mendapatkan moratorium pinjaman sehingga 12 bulan dan melanjutkan tempoh pinjaman sehingga 36 bulan.

6) Melanjutkan Program Subsidi Upah di bawah PERKESO selama 1 bulan bagi semua sektor ekonomi yang terkesan dengan kos RM1.5 bilion dengan had 500 pekerja bagi setiap permohonan.

7)  Pembiayaan mikro kredit serendah 3% sebagai modal kerja dengan peruntukan berjumlah RM1.5 bilion.

 


    TAGS / KEYWORDS:

Email TIN

TIN Media

TIN.media - Travel Industry Network is Malaysia's home grown B2B Travel Industry Media with the most influential B2B online resources including news, research, events, and marketing services and more.