Pembangunan Geopark tidak halang pembangunan lain

By TIN Media | Bahasa Malaysia Published 1 week ago on 11 January 2021
Read News

KUALA LUMPUR :

Pembangunan tapak Geopark tidak akan menghalang unsur-unsur pembangunan yang lain, kata Menteri Tenaga dan Sumber Asli Datuk Dr Shamsul Anuar Nasarah.

Namun beliau berkata pembangunan yang dilakukan di tapak Geopark, perlulah selari dengan usaha menjaga warisan yang terdapat di tapak tersebut, kerana ia mempunyai nilai yang sangat tinggi kepada generasi akan datang.

“Geopark ini adalah satu usaha untuk mengekalkan warisan (alam semula jadi) yang ada, di samping ia memberi banyak kebaikan kepada komuniti dan sosio-ekonomi seperti peluang perniagaan, perkembangan sektor pelancongan dan sebagainya,” katanya kepada pemberita selepas melakukan lawatan kerja ke Aspiring Perlis Geopark, di Bukit Jernih.

Shamsul Anuar yang juga Ahli Parlimen Lenggong berkata, pihak kementerian dan kerajaan negeri Perlis sedang berusaha mempercepatkan pembangunan Geopark Perlis sebagai Geopark Kebangsaan.

“Setiap Geopark di negara ini mempunyai keistimewan dan nilai yang berbeza antara satu sama lain, jika dilihat di Perlis terdapat batu-batuan yang bernilai tinggi dan usianya melebihi 400 hingga 500 juta tahun.

 “Jika dikaji ia mempunyai nilai pendidikan yang sangat berguna kepada kajian geologi dan sebagainya,” katanya.

Katanya di Perlis terdapat 18 tapak Geopark dan sebanyak enam tapak telah dibangunkan.

“Bagi membangunkan 12 lagi tapak Geopark, pihak  kementerian telah memperuntukan RM300,00 dan RM600,00 untuk pembangunan makmal dan kajian pelbagai biologi,” katanya.


    TAGS / KEYWORDS:

Email TIN

TIN Media

TIN.media - Travel Industry Network is Malaysia's home grown B2B Travel Industry Media with the most influential B2B online resources including news, research, events, and marketing services and more.