Pelancongan domestik dijangka buka semula Oktober

By TIN Media | Bahasa Malaysia Published 1 month ago on 18 June 2021
Read News

KUALA LUMPUR :

Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC) berusaha untuk memastikan semua pihak yang terbabit dalam sektor pelancongan supaya diberikan diberikan vaksinasi secepat mungkin sebagai persediaan apabila industri itu dibuka semula kepada pelancong.

Menterinya, Datuk Seri Nancy Shukri, berkata pihaknya menjangkakan industri pelancongan domestik dibuka semula pada Oktober ini, bergantung kepada perkembangan kes COVID-19.

Sehubungan itu, katanya buat permulaan pihaknya mempunyai strategi untuk memastikan imuniti kelompok dicapai di lokasi pelancongan terkenal tempatan dengan dua tempat diberi tumpuan awal iaitu Langkawi dan Kuching.

"Kita mulakan dua tempat ini dulu (Langkawi dan Kuching) di mana kami merancang untuk memvaksinasi (pihak dalam sektor pelancongan) terutama di Langkawi di mana tempat (pilihan) melancong, ...namun keadaan sekarang amat sedih.

"Di Langkawi, populasinya adalah 76,400 dan kita nak 30,530 daripadanya divaksin supaya adanya imuniti kelompok, sekali gus orang yakin untuk pergi ke sana dan mereka juga ada keyakinan untuk menyambut pelancong.

"Begitu juga kita ada perancangan untuk Kuching bagi tujuan vaksinasi (bagi tujuan pelancongan) di mana MOTAC dalam usaha mengangkat bandar raya itu sebagai salah satu jaringan bandar raya kreatif di peringkat ASEAN dan UNESCO di bawah kategori gastronomi," katanya melalui Program Bicara Naratif, 'Agenda Memperkasa Sektor Pelancongan dan Kebudayaan Dalam Mendepani Pandemik' yang disiarkan melalui TV1.


    TAGS / KEYWORDS:

Email TIN

TIN Media

TIN.media - Travel Industry Network is Malaysia's home grown B2B Travel Industry Media with the most influential B2B online resources including news, research, events, and marketing services and more.