Pulau Pinang, Langkawi kerjasama tingkat daya saing sektor pelancongan negara

By TIN Media | Bahasa Malaysia Published 1 week ago on 22 June 2022
Read News

PULAU PINANG:

Kerajaan Pulau Pinang dan Lembaga Pembangunan Langkawi (LADA) akan bergabung tenaga dalam usaha meningkatkan daya saing sektor pelancongan dengan menjadikan Malaysia sebagai destinasi pilihan di rantau ini.

Exco Pelancongan dan Ekonomi Kreatif Kerajaan Negeri Pulau Pinang (PETACE) Yeoh Soon Hin berkata Pulau Pinang dan Langkawi merupakan antara kawasan tumpuan pelancongan popular dengan Pulau Mutiara mempunyai banyak tempat warisan budaya manakala Langkawi menawarkan keindahan alam semula jadi dan aktiviti pantai.

"Jika kita bekerjasama dengan negeri lain dan menarik pelancong untuk melawat destinasi Malaysia yang lain, kita akan melihat perbelanjaan pengembara dikekalkan di Malaysia, sekali gus membantu memberi kesan ekonomi kepada ekosistem pelancongan kita dan komuniti tempatan.

"Orang ramai sentiasa melihat Pulau Pinang dan Langkawi sebagai pesaing sedangkan hakikatnya kita adalah gandingan sempurna yang saling melengkapi untuk membuat pakej lengkap," katanya dalam satu kenyataan.

Kenyataan itu dikeluarkan selepas majlis menandatangani Surat Niat (LoI) antara kerajaan Pulau Pinang, yang diwakili Yeoh dan Ketua Pegawai Eksekutif LADA Nasaruddin Abdul Muttalib dengan disaksikan Yang di-Pertua Negeri Pulau Pinang Tun Ahmad Fuzi Abdul Razak.

Yeoh berkata Pulau Pinang dan LADA pada dasarnya telah bersetuju menubuhkan jawatankuasa kerja bersama bagi promosi silang khususnya lokasi yang disenaraikan UNESCO iaitu Geopark Global UNESCO Langkawi dan tapak rizab biosfera UNESCO di Bukit Bendera.


    TAGS / KEYWORDS:

Email TIN

TIN Media

TIN.media - Travel Industry Network is Malaysia's home grown B2B Travel Industry Media with the most influential B2B online resources including news, research, events, and marketing services and more.