IATA Perkenal Langkah Berperingkat Untuk Memulakan Sektor Penerbangan

By TIN Media | Bahasa Malaysia Published 1 week ago on 21 May 2020
Read News

KUALA LUMPUR:

Persatuan Pengangkutan Udara Antarabangsa (IATA) mengetengahkan pelan hala tuju yang menggariskan pelaksanaan langkah berperingkat bagi biokeselamatan untuk memulakan semula sektor penerbangan susulan krisis COVID-19.

Ketua Pengarah merangkap Ketua Pegawai Eksekutif Alexandre de Juniac berkata pelan terbabit bermatlamat untuk menyuntik keyakinan yang diperlukan oleh kerajaan bagi membuka semula sempadan masing-masing untuk tujuan perjalanan udara serta menarik semula penumpang terbabit.

Beliau menegaskan, tiada sebarang pendekatan yang dapat mengurangkan risiko dan membolehkan permulaan semula penerbangan secara selamat namun pelaksanaan pendekatan secara berperingkat di peringkat global dan dipersetujui kerajaan-kerajaan, mampu mencapai hasil yang diperlukan.


 “Ini merupakan krisis paling hebat yang pernah dihadapi sektor penerbangan. Pendekatan berperingkat ini terbukti dapat seiring dengan keselamatan dan sekuriti. Malah, ia adalah langkah ke hadapan bagi aspek biosekuriti juga,” katanya dalam satu kenyataan.

Pelan itu antara lainnya menggariskan langkah ketika pra-penerbangan, tindakan di lapangan terbang berlepas, dalam penerbangan dan ketibaan di lapangan terbang destinasi.

Ketika pra-penerbangan itu, IATA berkata adalah penting untuk kerajaan melakukan langkah pengambilan data penumpang lebih awal sebelum penerbangan seperti maklumat kesihatan.

Ini diperolehi menerusi saluran yang telah diuji seperti untuk program eVisa atau kebenaran bagi tujuan perjalanan.

“Di balai berlepas, beberapa tapisan langkah perlindungan perlu dilaksanakan seperti mengambil suhu badan, sekatan terhadap akses, penjarakan sosial, penggunaan penutup hidung dan muka, pilihan khidmat layan diri untuk daftar masuk dan sistem menaiki pesawat yang berkesan.

“Sewaktu dalam pesawat, IATA turut menjangkakan pelaksanaan langkah seperti servis kabin yang dipermudah, katering atau sajian makanan yang dibungkus lebih awal bagi mengurangkan interaksi antara penumpang dan anak kapal, meningkatkan pembersihan terperinci di kabun dan mengurangkan kemungkinan penumpang berkumpul di kabin,” katanya.

Apabila tiba di lapangan terbang destinasi, langkah perlindungan yang perlu dijalankan adalah mengambil suhu badan, mempertingkat proses dan tuntutan bagasi, perakuan keadaan kesihatan dan usaha menjejaki kontak.

De Juniac berkata pengiktirafan pendekatan global yang dipersetujui juga amat kritikal bagi membolehkan perjalanan antarabangsa dapat disambung semula dan IATA akan menghubungi kerajaan negara-negara dengan pelan tersebut.

Menurutnya, sesi libat urus itu sebagai menyokong Pasukan Petugas COVID-19 Bagi Pemulihan Penerbangan yang dipertanggungjawabkan untuk membangunkan piawaian standard bagi membuka semula industri penerbangan secara selamat.

“Kita cuma ada masa yang singkat untuk mencapai persetujuan mengenai piawaian awal bagi menghubungkan semula dunia dan memastikan standard global ini dapat diwujudkan serta menjadi asas kejayaan usaha itu. Ini memerlukan perubahan seiring dengan kemajuan teknologi dan sains perubatan.

“Elemen asas adalah penyelarasan. Jika kita tidak mengambil langkah pertama ini secara harmoni, kita akan berdepan tahun-tahun getir apabila mendapati wujudnya perkara-perkara penting yang sepatutnya tidak diketepikan,” katanya.


    TAGS / KEYWORDS:
  • TINMedia
  • Industri
  • Penerbangan
  • Berita
  • IATA
  • Alexandre
  • dejuniac

Email TIN

TIN Media

TIN.media - Travel Industry Network is Malaysia's home grown B2B Travel Industry Media with the most influential B2B online resources including news, research, events, and marketing services and more.