Kerajaan Thailand akan Terus Bekerjasama Dengan Tourism Malaysia untuk Meningkatkan Industri Pelancongan

By TIN Media | Bahasa Malaysia Published 1 year ago on 27 September 2022
Read News

THAILAND:

Kerajaan Thailand akan meneruskan kerjasama dengan Tourism Malaysia untuk membantu meningkatkan industri pelancongan di kedua negara.

Duta Besar Thailand di Malaysia, Chainarong Keratiyutwong berpendapat bahawa kerjasama seperti ini adalah untuk kepentingan bersama rakyat di kedua-dua negara.

"Setelah sempadan kedua negara dibuka kembali, kita harus meneruskan kerjasama yang kita pernah lakukan sebelum  ini ”

"Thailand dan Malaysia adalah jiran. Oleh itu, kita perlu menjaga hubungan baik antara kita.” katanya kepada wartawan ketika bertemu di pertandingan bola sepak persahabatan di sini hari ini.

Kira-kira 35 pemain dari agensi sempadan Malaysia dan Thailand mengambil bahagian dalam pertandingan yang diadakan di Stadium Sultan Muhammad IV.

Chainarong mengatakan bahawa dia juga telah mengesyorkan kepada Tourism Malaysia beberapa cadangan yang boleh menguntungkan kedua-dua negara.


Rakyat Malaysia termasuk warga Kelantan, suka melancong ke Thailand kerana tertarik dengan pelbagai jenis makanan Thailand.

"Sekiranya lebih banyak promosi dan acara bersama seperti hari ini diadakan, ia bukan sahaja akan menguntungkan kedua-dua negara dalam industri pelancongan, tetapi juga akan membantu meningkatkan sektor sukan," katanya selain memuji inisiatif kerajaan Malaysia khususnya kerajaan negeri Kelantan yang berjaya menganjurkan acara tersebut.


Turut hadir di majlis ini adalah Yang Berhormat Ustaz Wan Roslan bin Wan Hamat, Pengerusi Jawatankuasa Belia, Sukan dan NGO Negeri Kelantan. Beliau mengatakan bahawa perlawanan itu adalah yang pertama  kali diadakan antara kedua-dua negara selepas wabak Covid-19.Beliau berharap acara seperti ini yang melibatkan agensi-agensi kerajaan Thailand dan Malaysia iaitu pasukan Polis, Imigresen dan Jabatan Kesihatan ini dapat diteruskan dimasa akan datang.


    TAGS / KEYWORDS:

Email TIN

TIN Media

TIN.media - Travel Industry Network is Malaysia's home grown B2B Travel Industry Media with the most influential B2B online resources including news, research, events, and marketing services and more.