Perarakan besar-besaran pindah mumia firaun di Kaherah

By TIN Media | Bahasa Malaysia Published 2 weeks ago on 5 April 2021
Read News

KAHERAH:

Perarakan besar-besaran bagi memindahkan 22 mumia dari Muzium Mesir di Tahrir ke Muzium Tamadun Nasional Mesir di Fustat di bandar raya ini.

Dikawal ketat pihak keselamatan, kenderaan khas yang membawa mumia itu melalui perjalanan sekitar bandar raya ini sejauh tujuh kilometer dari Muzium Mesir ke Muzium Tamadun Nasional Mesir yang baharu.

Laluan konvoi membawa puluhan mumia diraja itu melalui jalan raya yang dipasang dengan lampu dan sepanduk bagi acara yang digelar Perbarisan Emas Firaun, sekali gus menarik perhatian penduduk bandar raya ini.

Mumia yang dipindahkan terdiri daripada 18 raja dan empat permaisuri yang dianggarkan berusia lebih 3,000 tahun.

Setiap satu akan diletakkan di dalam kapsul berisi gas nitrogen untuk perlindungan dan kereta yang direka khas untuk memastikan keselamatan dan kestabilan setiap mumia.

Perarakan itu adalah antara usaha bagi menarik pelancongan di Mesir setelah jumlah pelawat merosot dari 13.1 juta pada 2019 kepada 3.5 juta tahun lalu.

"Dengan rasa bangga, kita menantikan kedatangan raja dan permaisuri firaun untuk ditempatkan di rumah baharu.

"Rakyat dapat menyaksikan tamadun unik dan sejarah kebanggaan negara kita," kata Presiden, Abdel Fattah al-Sisi di Twitter. 


    TAGS / KEYWORDS:

Email TIN

TIN Media

TIN.media - Travel Industry Network is Malaysia's home grown B2B Travel Industry Media with the most influential B2B online resources including news, research, events, and marketing services and more.