Jumlah pelancong asing dijangka cecah 5 juta menjelang hujung tahun

By TIN Media | Bahasa Malaysia Published 3 weeks ago on 10 June 2022
Read News

KUALA LUMPUR:

Jumlah ketibaan pelancong asing ke Malaysia dijangka mencecah lima juta menjelang akhir tahun ini, menurut persatuan pengembaraan dan pelancongan terbesar negara.

Pelonggaran sekatan sejak 1 April dan lonjakan baharu dalam perjalanan antarabangsa meletakkan industri itu dalam kedudukan yang baik untuk pulih, kata Presiden Persatuan Ejen Pelancongan dan Pengembaraan Malaysia (MATTA), Tan Kok Liang.

"Kami menerima kira-kira satu juta ketibaan sejak kerajaan menarik balik sekatan ketibaan pelancongan antarabangsa. Daripada jumlah itu, kira-kira 600,000 ketibaan adalah dari negara jiran Singapura.

"Bagaimanapun, kami optimis kerana negara-negara dari EU, Australia, Jepun, India dan negara-negara ASEAN lain telah memberikan maklum balas yang sangat positif kepada kami dan kami menjangkakan angka lima juta akan mudah dicapai,” katanya.

Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengumumkan peralihan Malaysia ke fasa endemik dan pembukaan semula sempadannya kepada pengembara antarabangsa mulai 1 April, sebahagiannya untuk mengurangkan tekanan terhadap ekonomi negara.

Keputusan itu dibuat berikutan kejayaan kempen imunisasi kebangsaan terhadap Covid-19 dan sebagai strategi keluar untuk membolehkan rakyat Malaysia kembali ke kehidupan yang hampir normal selepas dua tahun bergelut dengan Covid-19.

Kok Liang, bagaimanapun, berkata sektor pelancongan masih menghadapi cabaran, terutamanya kekurangan tenaga kerja berikutan gangguan selama dua tahun dan masalah lain dalam mendapatkan pekerja asing.

"Ia telah mendapat perhatian Menteri Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan Nancy Shukri, yang bekerjasama dengan kami untuk membangkitkan isu ini dan mencari penyelesaian. Kekurangan pekerja amat membimbangkan kerana ia menjejaskan keupayaan hotel, restoran dan perniagaan intensif lain.


    TAGS / KEYWORDS:

Email TIN

TIN Media

TIN.media - Travel Industry Network is Malaysia's home grown B2B Travel Industry Media with the most influential B2B online resources including news, research, events, and marketing services and more.